Ett samlingsbegrepp

Assistanshund är ett samlingsbegrepp för signalhundar och olika slags servicehundar som tex  medicinskt alarmerande hundar (diabeteshundar och epilepsihundar), samt ledarhundar i Sverige.

En assistanshund är en hund som används som hjälpmedel av en enskild person med sjukdom eller funktionsnedsättning. Hunden arbetar i vardagen tillsammans med och för sin ägare, till skillnad från till exempel vård- och terapihundar. När hunden är i tjänst i offentlig miljö bär den ett tjänstetäcke eller sele med id-kort och den har då tillträde till de flesta offentliga lokaler där hundförbud normalt råder.

Det finns två vägar att gå för att utbilda och att certifiera en assistanshund i Sverige – antingen via Svenska Service- och Signalhundsförbundet (SoS) eller via Svenska Brukshundklubben (SBK).

 

– När hunden är certifierad assistanshund får den titeln AH eller AH(oreg), beroende på om det är en godkänd ras eller oregistrerad ras, exempelvis blandras.
– Denna titel finns i SKKs hund och avelsdata.
– Titeln kan lätt hittas om man vet vad hunden heter i stamtavlan.
– Detta är enligt överenskommelse med Myndigheten för Delaktighet (MFD) för att man lätt ska kunna se vilka hundar som är godkända assistanshundar i Sverige.

 

Tänk på att aldrig störa en hund med tjänstetäcke eller sele eftersom den arbetar! Om hunden tappar fokus kan förarens säkerhet äventyras.