Åka tåg med assistanshund

Resa med assistanshund på SJ

Resenärer som är beroende av assistanshund har efterlyst bättre möjligheter att få resa ostört med sin hund. Hittills har de varit hänvisade att boka plats i avdelning med djur tillåtet, där hundarna kan störas av andra djur.

För att tillmötesgå önskemålen har SJ i samförstånd med föreningen Sveriges Ledarhundsförare (SLHF), Synskadades riksförbund och Astma- och allergiförbund arbetat fram en lösning på problemet. Det innebär att resenär med ledar- eller servicehund får boka plats åt sig och sin hund i alla vagnar där rullstol kan följa med.

Hunden har således rätt till egen bokad plats bredvid sin förare och platsen är helt kostnadsfri.

I SJs nya riktlinjer för hundar står det idag:

Ledar- och assistanshundar

För att hunden ska få lugn och ro när den är i tjänst får resenär med ledar- eller assistanshund resa i andra delar av tåget än i Djur tillåtet i 2 klass.

Nu även i 1 klass

Resenär med ledar- eller assistanshund kan resa både i 1 och 2 klass. Hunden, som ska vara på golvet, får en egen kostnadsfri plats bredvid resenären. Lämpliga platser är s.k. Handikapplatser (ej för rullstol). Hunden ska ha en särskild sele eller bära ett tjänstetäcke som visar att den är i tjänst.

På SJ Nattåg

Ledar- och assistanshund får medföras ombord på SJ Nattåg. Resenären behöver inte betala för den tomma bädden. Möjlighet finns att boka 1 klass Egen sovvagnskupé med wc/dusch, sovvagnskupé eller liggvagnskupé. Hunden ska vara på golvet. Kupéerna städas grundligt.

Bokning

För att kunna köpa en kostnadsfri plats till ledar- eller assistanshunden görs bokningen via telefon 0771-75 75 75 eller direkt i SJ Resebutik.

Resenärer med allergi

Resenär med pälsdjursallergi bokar med fördel en Djurfri plats under komfortvalen. Djurfria platser finns både i 1 och i 2 klass. I sällsynta fall kan en ledar- eller assistanshund förekomma i samma vagn. Personalen ombord hjälper till med omplacering om du ber om det.