Förträning

Vad krävs för att hunden skall kunna utbildas?28833087_10156187820884253_1516219478_n

En blivande assistanshund ska både under utbildning och efter avklarad examen kunna följa med sin husse eller matte till många olika slags miljöer och där klara av att utföra sitt arbete väl. Detta ställer stora krav på såväl hundens fysiska som psykiska förmågor och det är inte alla som passar för yrket.

Innan utbildningen kan startas måste hunden genomgå ett lämplighetstest där man testar följande egenskaper: socialitet, nyfikenhet, samarbetslust, kamplust, ”matdriv”, rädsla, aggressivitet och ljudkänslighet.

Alla beteenden utom de tre sista är önskvärda, och de tre sista är sådana som man vill se att hunden kan släppa snabbt och att nyfikenhet eller socialitet i stället tar över.

Hur kan vi omsätta detta till vardagen med hunden och finns det saker att träna som underlättar inför framtiden? Finns det sätt att förbereda inför det kommande uppdraget?

 

Viktiga egenskaper hos hunden inför kommande utbildning

Hunden måste ha en vilja att lära sig nya saker

Utbildningen kräver att hunden tycker att det är roligt samarbeta och lära sig saker. Bästa sättet att väcka denna lust är att gå olika kurser redan från start, men tänk på att inlärningssättet måste vara med endast positiva metoder och träningen belöningsbaserad. Om fokus ligger på korrigering och straff minskar träningsglädjen plus att vi tappar hundens förmåga att tänka självständigt.

Tips! Träna många olika trick och cirkuskonster. Det ger samarbetslust och är guld värt i framtiden.

 

Hunden ska vara positiv till människor

De mest oanade situationer med okända människor kan uppstå, t ex att ett barn ramlar precis vid hunden, och en certifierad assistanshund måste kunna klara detta. Men det kräver att hunden är positiv till människor från början. För hjälpa hunden att nå dit måste den ha många positiva möten med folk av alla slag och storlekar under uppväxten. De flesta hundar är sociala och vill hälsa på allt och alla när de är små, men med ökad ålder minskar denna lust utom på vissa väldigt sociala raser där denna lust har avlats in, t ex labrador. Har du däremot en lite mer avvaktande ras eller individ så tänk på att det då krävs extra många goda möten för att hunden ska börja generalisera; människor = kul, gott, mysigt eller i alla fall okej.

Tips! Låt främlingar bjuda på godis om hunden sätter sig framför dem. Om hunden är lite avvaktande så låt dem kasta en godis till den när den satt sig. Det lär hunden att inte hoppa på folk men är också ett smart sätt att få kontakt.

 

28233057_10156123670524253_614956196_nHunden ska klara nya miljöer utan rädsla

Eftersom hunden i framtiden ska arbeta med sin husse eller matte i allehanda miljöer måste den kunna hantera nyheter utan att bli rädd eller stressad. Ett sätt att bereda väg för detta är att ett par gånger i veckan åka till nya ställen och låta hunden utforska dessa i sin egen takt. Tänk på att träna i miljöer där hunden inte befinner sig dagligdags; om ni bor i stan så åk till landet, kör ni alltid bil så ta bussen och har ni inga barn nära er så gå ofta förbi dagis och skolor och prata med barnen.

Tips! Blir hunden orolig av något i miljön så visa att du är nyfiken, så ”smittar” det på din hund. Säg inte så mycket utan titta och undersök själv, och beröm och klappa när hunden vågar sig fram.

 

Hundens ska kunna koppla av spontant korta stunder

Ett moment som brukar ta lång tid att lära assistanshunden är spontan avkoppling i alla lägen. Därför är det en stor fördel om hunden redan innan utbildningen startar kan koppla av korta stunder när föraren är stilla, och i olika miljöer. Det lättaste (men tålamodsprövande) är att pausa på promenaden tills hunden slår sig till ro. Och även pausträna när ni är ute och miljötränar.

Tips! Klocka er träning från det att ni sätter er tills hunden slår sig till ro. För bok över utvecklingen och räkna alla framsteg även om det bara är 5 minuter kortare tid än gången innan. Om hunden suckar är det guldstjärna åt er båda!

 

Hunden behöver ett gott självförtroende

En bra och stabil grund underlättar för en assistanshund, som måste kunna hantera sin omvärld och lösa problem på egen hand. Detta brukar vara en lätt och rolig träning och det är mer vår fantasi som sätter gränser än hundens förmåga att utvecklas. Tänk på att börja lätt och att hela tiden försvåra, steg för steg. Låt hunden använda sin kropp genom att klättra och balansera på saker både ute och inne men också att låta hunden lösa olika problem – leta rätt på godis på kluriga ställen inomhus eller i barken på ett träd. Godis i paket eller under burkar brukar vara uppskattat; det finns också många hundpussel som fungerar på samma sätt. Även kluriga ben och tuggsaker är personlig utveckling, så var påhittig och håll utkik efter stora ben, långa ben, runda ben, tunga ben, smala ben och saker att fästa ben i.

Tips! Använd leksaker med ljud och oljud, t ex godis i en stor PET-flaska som slamrar när hunden kämpar att få ut det goda. Eller lägg godbitar i en kastrull bland bestick – börja med teskedar och avsluta med matskedar och slevar!

 

Hund och husse/matte ska ha ett starkt bandmassage_IMG_0288

Kontakten och bandet mellan förare och hund måste finnas redan innan utbildningen startar. Och här finns massor att göra i vardagen tillsammans med hunden. Umgås och var nära genom att låta hunden  hänga med i det du gör i vardagen. Massage, kel och att sova nära ger också ett klister. Det finns många lekar som har samma effekt: kurragömma, följa John och leka tafatt, men även inlärning, så länge den görs på ett lekfullt sätt – cirkuskonster som sitt vackert, räcka tass, snurra och viska.

Tips! När hunden är mitt i tonåren är lekar och cirkuskonster en perfekt lösning för att hålla relationen positiv när hormoner och känslor svallar. En mycket bättre lösning än för mycket lydnad och krav.

 

Hunden måste kunna vistas bland andra hundar

Redan på lämplighetstest och introduktion testas att hunden fungerar i närheten av andra hundar. Här är det på samma sätt som med den sociala träningen med människor – många positiva möten med trevliga hundar ”vaccinerar” hunden mot framtida hundaggressivitet. Sedan behöver inte hunden hälsa på alla, hur och med vem är viktigast.

Tips! Det är viktigt är att hunden har hundkompisar som den känner väl och känner sig bekväm med.

 

Länk till artikel i Hundsport om Lycka