Täcke och ID-kort

Täcke

När hunden arbetar i offentlig miljö bär den ett tjänstetäcke. Täcket är en signal till hunden att den arbetar, och samtidigt en signal till omgivningen att inte störa eller locka på hunden. Du är välkommen att tala med föraren men inte med hunden.

Under utbildningen bär hunden ett rött täcke med texten ”Assistanshund i utbildning”, vilket visar att den är elev och tränas. Efter avklarad examen byts detta till ett gult täcke med texten ”Assistanshund”, vilket visar att hunden nu är en färdig assistanshund. (Observera att enstaka äldre täcken fortfarande kan finnas i omlopp. Se längre ner på sidan.)

Hemma utför hunden sina arbetsuppgifter utan täcke när föraren behöver hjälp. När hunden inte bär sitt täcke är den ledig och leker och tränar med sin förare precis som andra hundar.

 

© Johanna Grönkvist

ID-kort

Alla SoS assistanshundsekipage med hund i täcke kan vid behov visa upp ett id-kort med uppgifter på både hund och förare. Där framgår hundens namn och ras, id- och chipnummer, förarens namn och telefonnummer och även kontaktuppgifter till SoS kansli och webbsida. På baksidan kan man läsa Livsmedelsverkets regler.

id_hund_86x54.indd
id_livsm_86x54.indd

© SoS

 

Äldre täcken. Enstaka av dessa används fortfarande.

servicehunden Ior