Täcke och ID-kort

Täcke

När hunden arbetar i offentlig miljö bär den ett tjänstetäcke. Täcket är en signal till hunden att den arbetar, och samtidigt en signal till omgivningen att inte störa eller locka på hunden. Du är välkommen att tala med föraren men inte med hunden.

Täcket är gult, antingen med texten ”Assistanshund i utbildning”, vilket visar att den är elev och tränas, eller enbart ”Assistanshund”, vilket visar att hunden är examinerad assistanshund. NB Observera att enstaka äldre täcken fortfarande kan finnas i omlopp.

Hemma utför hunden sina arbetsuppgifter utan täcke när föraren behöver hjälp. När hunden inte bär sitt täcke är den ledig och leker och tränar med sin förare precis som andra hundar.

 

© Ing-Britt Fogelberg

© Johanna Grönkvist

 

Äldre täcken. Enstaka av dessa används fortfarande.

 

servicehunden Ior

 

 

 

 

 

 

 

© Ulf Månsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Johanna Grönkvist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ID-kort

Alla SoS assistanshundsekipage med hund i täcke kan vid behov visa upp ett id-kort med uppgifter på både hund och förare. Där framgår hundens namn och ras, id- och chipnummer, förarens namn och telefonnummer och även kontaktuppgifter till SoS kansli och webbsida. På baksidan kan man läsa Livsmedelsverkets regler.

id_hund_86x54.indd
id_livsm_86x54.indd

© SoS