Diabeteshund

Diabeteshunden är en medicinskt alarmerande hund som varnar och/eller reagerar på ägarens förändrade hälsotillstånd. Hunden tränas att markera då blodsocket blir för lågt eller för högt. Den tränas även att vid behov hämta blodsockermätare och mat samt att larma vid en eventuell krissituation.

I offentliga sammanhang bär den alarmerande hunden ett täcke med id-kort som visar att den är i tjänst. Den får då följa med i de flesta offentliga lokaler där hundförbud normalt råder. Hemma utför hunden sysslorna utan sitt täcke.

Tänk på att aldrig störa en hund med tjänstetäcke eller sele, den arbetar! Om hunden tappar fokus kan förarens säkerhet äventyras.

För mer information om diabeteshundar kontakta Ing-Britt Fogelberg ingfog@soshund.se.

 

Från valp till diabeteshund. Se filmerna om Nike och Molly

 

I tvåårsåldern drabbades Nike av typ 1-diabetes och för att öka säkerheten i  vadagen bestämde familjen sig för att skaffa och utbilda en diabeteshund. Den irländska settern Molly tränades att arbeta för Nike men larma till föräldrarna. Filmen gjordes i samarbete med Diabetesförbundet, Mars-Pedigree, Svenska Service- och Signalhundsförbundet och Lunds djursjukhus.